22 februari 2016

KÖP ALDRIG EN CAVALIER!


Köp inte en Cavalier King Charles Spaniel.


90% av rasen har en skalle är för liten för dess hjärna, vilket leder till en missbildning av hjärnan (det är en missbildning av bakre skallbenet som gör att utrymmet för lillhjärnan blir för trångt) – en så kallad Chiari-liknande missbildning (CM). Denna missbildning gör ofta att hjärnan tvingas att trycka sig igenom öppningen till ryggmärgen. Detta blockerar ryggmärgsvätskan som cirkulerar runt hjärnan och ryggraden, vilket leder till ett ökat tryck, ungefär som om man skulle sätta tummen för en vattenslang. Människor kan också drabbas av detta. Det sägs vara den mest smärtsamma sjukdom man kan få.

Man förbjuder sk kamphundar – men fortsätter avla på hundar med missbildning!?

För att tryckförhållandena inuti och utanför hjärnan ska kunna förbli konstanta måste lika mycket ryggmärgsvätska som bildas under en minut samtidigt återgå till blodbanan. Denna turbulens tros orsaka vätskefickor i ryggmärgen som trycker på nerver, vilket resulterar i syringomyelia, och orsakar smärta och invaliditet.

CM och SM är allvarliga och utbredda tillstånd hos cavalier king charles spanieln. Forskare tror att cirka 90 % av cavaliererna lider av CM och förutspår att cirka 30-70 % med tiden kommer att utveckla SM (även om de flesta inte visar symptom, eller symptomen misstas för andra problem) vilket gör att sjukdomen idag är ett lika stort problem för uppfödare av rasen som blåsljud är.

Följ länken och läs om hur sjukdomen ter sig. Det är fruktansvärt.


För några veckor sedan drabbades Lego av otäcka anfall.
Nu är han under utredning. Med en bra försäkring är det möjligt att få veta hur han ser ut i skalle, nacke och ryggrad.

Min gamle Knatte hade flera tecken på neurologisk skada. Svag bakdel, klia bakom örat så fort han satte sig ned, skygg, skrek utan synbar anledning... Hans anfall kom med ojämna mellanrum till en början. Hans sista dagar i livet var han skör och ömtålig som en tidsinställd bomb.



4 kommentarer:

 1. Hej!
  Det är fruktansvärt att cavaliern är så hårt avlad men har svårt att tro att 90% har sjukdomen, själv har jag alltid varit ytterst noggrann när jag skaffat cavalier och undvikit den mindre sorten av cavalier, som har väldigt kort nos. Jag har dessutom undvikit att skaffa hanhundar, vet inte om det stämmer men alla bekanta som haft cavalier hanar har fått ta bort hundarna innan de ens blivit sju. Själv har jag haft fyra tikar. De tre första blev 12 år men fick då avlivas pga juvertumörer. Den nya jag har är bara 1 år, men hon har som sagt var inte det rundade huvudet som gör att hjärnan trycks ihop, dessutom är nosen något längre. Har haft mina funderingar om det är så att vissa uppfödare korsar in King Charles spaniel för att just då det mer rundade huvudet och en korta nosen. Jättesynd är det i vart fall att det korsas fram individer med rasspecifika standard som gör hundarna sjuka.
  Vad det gäller hjärljud på cavalierer så tror jag nog att man som ägare måste vara ytterst noga med vikten. Vid varje vaccinering har av alltid bett veterinären kolla hullet och så har hon ett upplägg på foder och motion som vi kör benhårt på. Ska inte säga att detta är hundra, men tror att just övervikten är förödande. Möter många cavalier ägare som har cavvar som väger 10-11kg och hävdar att de bara är grova, knappast de är övergödda och övergödda hundar får lätt hjärtproblem oavsett om de cavvar eller av andra raser.
  Underbarare ras än cavalierer finns inte, men det är viktigt att vi får sunda hundar och där har uppfödarna en mycket viktig roll. Gör om rasstandarden så alla cavvar får vara friska och sunda.
  Mvh
  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lotta! TACK för din kommentar.
   90% har liten skalle, säger forskarna.
   Sjukdomen bryter ut hos 30-70%.
   Håller verkligen med dig om att Cavalieren är en fantastisk hund; bekymmerslös, sportig, modig och mångsidig. Men hur man än vänder på allt det positiva, är det fortfarande en sjuk ras. Jag skriver under på det sista du skriver. Låt oss jobba för sunda hundar!

   Radera
  2. Hej!
   Hur går det med din hund. Jag blir både ledsen och förbannad över denna trångsynthet hos uppfödare. mailade faktiskt cavaliersällskapet och undrade vad de gör för att ha friska sunda hundar och hur de samlar in faktiskt data över antal djur som insjuknar i såväl SM som hjärtsjukdom, men har inte fått något svar ännu. Jag hoppas verkligen att han klarar sig. Nu vet jag inte huruvida man kan behandla med gurkmeja kapslar på hund, de är inflammations hämmande, finns att köpa på hälsokostaffären. På människor funkar de jättebra. Hoppas verkligen din hund klarar sig.
   Mvh
   Lotta

   Radera
 2. Hej Lotta!
  Jag gav Aktiv Hund och laxolja, men blev nojjig när han blev dålig och fick för mig att det var tillskottet som var det onda. Dumt, jag vet men blir hysterisk... Har testat nypon och gurkmeja men då åt han dåligt. Lego äter vom og hundemat.

  SvaraRadera