05 mars 2016

Sju år och sjuk!

Slutet av januari blev den lille Lego sjuk. Han har ätit smärtlindring sedan dess, och nu mår han riktigt bra. Och han fyller sju år idag! Precis som vår nye prins fick han namnet Oskar av sin första ägare. Jag bytte till Lego. Det passade bättre till ett rött litet yrväder på ett och ett halvt år!
Min syster säger att kronprinsessfamiljen också inser att Lego är finare, och snart byter.

Vi har varit på Läckeby Djursjukhus två gånger, varav ett besök var hos neurolog Sofie.
Hon var mycket sympatisk och kunnig. Hon kunde inte med säkerhet ställa en diagnos. Vi kom överens om magnetröntgen som kan visa om det är syringomyeli eller diskbråck...
Men om MR ska bli av måste hans hjärta orka med en narkos. Lego har ett litet blåsljud som kan sätta stopp för utredningen.

Det är fem dagar kvar till ultraljudsundersökning på hjärtat. Vi är åter igen ordinerade 10-minuterspromenader. Livet går sakta fram... Hur det än går blir vi beroende av smärtlindring i mer eller mindre utsträckning.

Även om det inte är 100% säker syringomyelidiagnos står min uppfattning om rasen kvar.
Köp inte missbildade hundar. Jag menar; Labradorhjärna i den lilla skallen!!!
Men du som har en cavalier - var rädd om den och låt den leva ett spännande hundliv.
Och försvara inte rasen om någon säger att den är sjukdomsbenägen. Då blir du en av de människor som väljer hund efter håren och struntar i cavalierens rätt till en god hälsa.


5 kommentarer:

 1. Så himla tråkigt att läsa att din hund har SM. Jag har själv en Cavaliertik som är fem år och vi misstänker detsamma hos henne. Det är så fruktansvärt. Vi väntar nu på att få komma till en neurolog på Helsingborgs djursjukhus efter remiss från min veterinär. Skulle vilja fråga dig om vad röntgen kostar egentligen? Undrar även om medicinerna för sjukdomen är dyra? Hoppas ni har många härliga år kvar tillsammans.

  SvaraRadera
 2. Hej Camilla! Jag är så ledsen för din skull. Jag önskar innerligt att din tik inte har alltför svåra skov. Min första cavalier fick vi ta bort pga smärtan. Han hade så ont. Har man inte upplevt och sett sin hund skrika av smärta, kan man inte förstå. Knatte var dåligt försäkrad och vi röntgade aldrig honom. Han var 11 när han dog.

  Lego har den bästa Agria-försäkringen som stod för 10.000:– för röntgen, som i helhet kostade 14.000:– Den utfördes på ett djursjukhus i Bagarmossen, Stockholm. Nu äter Lego smärtlindring, Onsior. 28 tabletter kostar ca 160: – Jag hoppas att han mår bra. Man vet ju aldrig med hundar. De har en förmåga att dölja sin smärta.. Det ligger ju i generna att inte bli utstött ur flocken pga svaghet. Skriv gärna till mig och berätta hur det går för er. Kan vi hjälpa vill vi så gärna göra det. Varma hälsningar // Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill bara understryka att Knatte åt metadon de sista dagarna. Men det hjälpte inte...

   Radera
  2. Hej igen!
   Tack för ditt svar.

   Vi har nu fått det tragiska beskedet att vår älskade lilla Sally har SM. Jag är helt förkrossad. Känns så fruktansvärt att veta att hon förmodligen haft ont under en längre tid, utan att vi egentligen vetat om det.
   Nu får hon medicin både mot smärtan och för att underlätta för henne.
   Jag bara hoppas att hon kan fungera som normalt framöver och ha skönt hundliv framöver.
   Tycker att Cavalier är en fantastisk älskvärd och så härlig ras. Bara så tragiskt att den är så drabbad av sjukdomar.

   Camilla

   Radera
  3. Usch Camilla, visst är det förskräckligt att befinna sig i denna situation. Men Sally har den bästa av ägare som inte blundar för SM utan gör vad som är bra för henne.

   Om du vill brevväxla kan du skriva till mig på tulsaflingaATgmail.com Det är inte lätt att tala med cavalier-ägare om detta. De jag känner både blundar och håller för öronen. Det gör mig ledsen. Många gånger ser jag att deras hundar har tecken på hjärnskadan men jag kan ingenting säga. I rastidningen är informationen näst intill obefintlig. Det gör mig lika ledsen. Det är absurt att uppfödare föder upp hundar med neurologisk missbildning!

   Jag följer två grupper om SM på Fb. Det är stor skillnad mellan hundhållning utomlands och i Sverige och det märks bl a bland de brittiska medlemmar som deltar i forumet. Jag upplever att vi i Skandinavien respekterar hunden och dess rätt till ett värdigt hund-liv. Jag vill aldrig se min hund plågas av att inte få gå ut, äta, leka eller röra sig som vanligt pga av smärta – bara för att jag inte vill skilja mig från honom.

   Hoppas att din hund svarar bra på medicinen och att ni hittar en väg till ett harmoniskt liv tillsammans.

   //Carita

   Radera